کشور چین از سال ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۵ روی برنامه ساخت یک نیروگاه زغال سوز در هفته عمل کرده است. برنامه ساخت یک نیروگاه در هفته تبعات وخیمی دارد و مقادیر بالایی دود تولید میکند که آسمانهای شهرهای چین را تاریک کرده و روی محیط زیست و سلامت مردم تاثیر منفی میگذارد.
کارشناسان معتقدند کاهش تردد خودرو در سطح شهر میتواند یکی از بهترین راهکارها در کاهش آلودگی هوا باشد که به نظر میرسد با افزایش قیمت بنزین در کشور این مهم خود به خود محقق شود.
دود ناشی از فعالیت کارخانهها، خودروها و سیستم گرمایشی موجب انباشته شدن مواد سرطانزا در هوا می شود اما نکته مهم آن است که آلودگی هوا جزء عوامل سرطانزای قابل پیشگیری است و تلاش در این زمینه لازم است.
جایگزینی خودروهای بنزینی با خودروهای هیبرید و پلاگین هیبرید را اغلب برای محیط زیست مفید میدانند اما در واقع این خودروها نیز دارای اثراتی منفی بر محیط زیست هستند.
زیست آنلاین: طبق نظر کارشناسان هواشناسی، بنگلادش بدترین کیفیت هوا را دارد و به دنبال آن پاکستان و سپس هند در رده آلوده ترین شهرها قرار دارند. تمام این رتبهبندیها بر اساس میانگین کیفیت هوا در سال صورت گرفته است.
آلودگی هوا سالانه ۲۲۵ میلیارد دلار از اقتصاد جهان را از بین میبرد. اقتصاد ایران نیز هر سال ۲.۳ درصد از تولید ناخالص داخلی خود را به دلیل آلودگی هوا از دست میدهد.
برخی از محققین و دانشمندان اعتقاد دارند که انرژی هسته ای یک راه حل برای تغییر اقلیم و بحران اقلیمی هست و با متوسل شدن به انرژی هستهای میتوان با تغییر اقلیم مقابله کرد.
شرکتهای بازرسی فعال در حوزه تایید نوع، تطابق تولید خودرو و موتورسیکلت با استانداردهای آلایندگی و رویه انجام آزمونهای مربوطه؛ در قالب کارگاه آموزشی استانداردهای آلایندگی وسایل نقلیه با این روند بیشتر آشنا میشوند.
طی هشت سال گذشته، ۳.۳ میلیون بشکه در روز افزایش تقاضای نفت خودروهای شخصی مربوط به خودروهای شاسی بلند بوده و با ادامه روند استقبال عمومی، انتظار میرود دو میلیون بشکه دیگر به این رقم تا سال ۲۰۴۰ افزوده شود که اثر حضور ۱۵۰ میلیون خودروی برقی را خنثی میکند.
زیست آنلاین: پرچمداران خودروهای برقی و هیبریدی در هند معتقدند که یارانه 3.9 میلیارد دلاری که دولت هند برای سوخت های فسیلی در نظر گرفته است می توانست به گسترش تولید خودروهای برقی در این کشور کمک کند.